Maak je huis brandproof!

Sinds 1 januari 2020 ben je verplicht om in je woning op elke verdieping minstens één rookmelder te hangen. Maar je kunt nog veel meer doen om brand te voorkomen!

 

Checklist: hoe brandveilig is je huis..?

 

"Een brand heb je nooit zelf in de hand, al kun je natuurlijk wel een paar dingen doen om het risico te beperken. Met deze handige checklist weet je meteen wat wel, en misschien nog belangrijker, wat niet in orde is."

 

* In elke kamer hangt een rookmelder, behalve de keuken, badkamer en garage, daar kun je een hittemelder voorzien.

* Je hebt een duidelijk vluchtplan, zodat jij en je gezinsleden perfect weten wat jullie te doen staan als er brand uitbreekt.

Brandbare materialen, zoals een zetel of een kast, staan op meer dan één meter van de kachel, de open haard...

* De schoorsteen en verwarmingsinstallatie worden elk jaar gecontroleerd en onderhouden.

* Je hebt kwaliteitsvolle elektrische kabels en verlengkabels in huis.

* De stekkers van elektrische toestellen die je niet gebruikt, zitten niet in het stopcontact. Je gsm of laptop 's nachts opladen doe je enkel als er een rookmelder hangt, hetzelfde geldt voor als je 's nachts wilt wassen & drogen.

* Telkens nadat je de droogkast hebt gebruikt, maak je de filter helemaal stofvrij.

* Als je een kamer verlaat, dan sluit je de deuren zodat, als er toch brand uitbreekt, het vuur zich minder snel kan verspreiden.

 

De vuurdriehoek

Als je brand wilt voorkomen, dan moet je natuurlijk eerst begrijpen hoe een brand precies ontstaat. En dat is eigenlijk simpel: door de combinatie van een brandbare stof, zuurstof en temperatuur. de zogenoemde voordriehoek:

*

De temperatuur, dus eigenlijk je vuurhaard, is afhankelijk van het soort brandbaar materiaal. Soms is een klein vonkje - een brandende sigaret, een lucifer of statische elektriciteit - al genoeg om een brand te veroorzaken.

*

Om van een vonk naar een brand te gaan, heb je brandbare stoffen nodig en die vind je werkelijk overal. Denk maar aan kasten en bedden, gordijnen, frituurolie, benzine, aardgas...

*

Onze lucht bevat bijna overal ongeveer 21% zuurstof. Om een vlam te doven, mar er maar 15% in de lucht hangen en zo weinig hangt er nergens. Een brand voorkom je dus als de 3 elementen van de vuurdriehoek niet met elkaar in contact komen.

 

***************************************************************************************************************************************************************

DE VLAM-IN-DE-PAN, EEN BRANDENDE SIGARET EN KORTSLUITING, DAT ZIJN DE MEEST VOORKOMENDE OORZAKEN VAN EEN BRAND.

***************************************************************************************************************************************************************

4 VRAGEN OVER ROOKMELDERS

1° Je bent verplicht om op elke verdieping minstens één rookmelder te plaatsen. is dat wel voldoende?

"Nee, want als er een brand uitbreekt in de slaapkamer en de rookmelder hangt in de hal, dan gaat die veel minder snel de rook detecteren en duurt het veel langer voor het alarm afgaat. Daarom is het belangrijk om op alle zwakke plekken in huis een rookmelder te hangen."

 

2° Op welke plaatsen hang je er dan best één?

"Sowieso op elke slaapkamer.

's Nachts slaapt je neus, waardoor je niets ruikt. Het kan dus gebeuren dat er een kleine brand uitbreekt op de slaapkamer, en je helemaal niets merkt. Of pas als de brand zich aan het verspreiden is. Daarnaast hang je best een rookmelder boven alle zwakke plekken. Denk maar aan de tv-hoek in de woonkamer, de droogkast & wasmachine in het washok, de keuken (daar plaats je best een hittemelder)."

3° Hoe kies je nu de beste rookmelder?

"In elke doe-het-zelfzaak en online vind je tal van rookmelders. Maar die zijn niet allemaal even goed. Een rookmelder moet bijvoorbeeld een testknop hebben, om de 45 seconden een lichtje laten pinken, een geluid produceren van minstens 85 decibel en een signaal geven wanneer de batterij bijna leeg is. Hoe kies ik dan de beste rookmelder? Zoek op de verpakking naar de labels 'CE' en 'EN 14604', zodat je zeker bent dat hij voldoet aan de Europese wetgeving. En kies er bij voorkeur eentje met een niet-vervangbare batterij die tien jaar meegaat, want een rookmelder heeft ook een vervaldatum. Kies er eentje met een vervangbare batterijen, dan is de kans groot dat je een rookmelder langer dan tien jaar laat hangen, met alle gevolgen van dien als er dan toch eens brand uitbreekt."

 

4° Hoe moet je een rookmelder onderhouden?

"Het klinkt misschien gek, maar stofzuigen is een absolute must. Stof kan zich opstapelen in het toestel en een rookmelder kent het verschil niet tussen een hoopje stof en rook. Om vals alarm te voorkomen, maak je die dus best geregeld stofvrij. En elke maand een keer testen. Alleen dan ben je zeker dat je rookmelder doet wat hij moet doen."